מרתק לעקוב אחרי הדינאמיקה במאבק הרופאים. התפטרות המתמחים היא אקט של סירוב לשתף פעולה, טקטיקה בסיסית של מאבק לא-אלים: לדעתם המערכת הרפואית מתנהלת בצורה שערורייתית והם מסרבים להמשיך ולשתף עם כך פעולה. מנגד, אנשי האוצר ומשרד הבריאות לא הפנימו מול מה הם ניצבים. הם חושבים שמדובר בסכסוך עבודה "רגיל". בסכסוך "רגיל" כל צד פועל בכפוף למאזן הכוחות וההסכמות נקבעות לא על פי מה שצודק אלא מתוך הכרה בנקודות הכוח והחולשה. אבל עכשיו – אחרי שההשענות על מאזן הכוחות הולידה הסכם בעייתי – הרופאים אינם מוכנים להשלים עם מה שאינו צודק בעיניהם. בסיטואציה החדשה הזו אמצעי הכוח של הממשלה מתגלים כחסרי ערך, הסדר החברתי שמבוסס על הכוחנות הממשלתית מתפרק.
המתמחים הגישו את התפטרותם הראשונה כבר לפני חודשיים – הסחבת של הממשלה בניהול מו"מ עימם והיהירות שפקידיה הפגינו מבוססות על האמונה שלמתמחים "אין ברירה". על פי החוק הם מחויבים להסכם שהסתדרות הרופאים חתמה עליו, על פי החוק הם גם אינם יכולים להתפטר. בהסתמכות הזו על החוק, נוקטים אנשי האוצר במדיניות של "קיר ברזל" משולבת בהגיון בסיסי של תורת המשחקים: הסתמכות על כללי משחק (החוק, הסכמים חתומים וכו') שמעניקים להם יתרון מוחלט ולכן אפס נכונות לויתורים, אפס הכרה בלגיטימיות של דרישות המתמחים.
עכשיו שהאסטרטגיה הזו נכשלת כישלון חרוץ, נתקפים אנשי הבריאות והאוצר בפאניקה: הם אומרים שאינם מבינים את המתרחש ומאשימים את הרופאים ביצירת אנרכיה. הם עדיין מנסים לסוות את חוסר האונים שלהם ולהראות שהם שולטים במצב – מגישים תביעות על ביזיון בית משפט ושולחים מכתבי פיטורים. אבל אלו מחוות ריקות מתוכן שרק מחריפות את המצב.
קיר הברזל התגלה חסר ערך כי יציבותו תלויה בשיתוף הפעולה של הרופאים. וכאשר הרופאים מסרבים להמשיך ולשחק את המשחק, אסטרטגיות של תורת המשחקים מתגלות במערומיהן. הממשלה נמצאת עכשיו במלכוד כפול – ראשית אין לה אסטרטגיה חלופית. אבל אפילו לו הייתה כזו, עצם ההודאה "בהפסד" ובצורך לשחק לפי כללים חדשים שהרופאים קובעים הוא כנראה דבר בלתי מתקבל על הדעת מבחינת פקידי האוצר שהתרגלו למציאות בה על פיהם יישק דבר. וזה לא ש"כללי המשחק החדשים" הם כאלו שערורייתיים. הם בסך הכול מצריכים כניסה למשא ומתן אמיתי ומכבד עם המתמחים.
אז מי צודק כאן? האם זה בכלל לגיטימי מצד הרופאים לשבור את הכלים? איש מאלו התוקפים את "חוסר האחריות" או "הכוחנות" של הרופאים לא מצביע על אלטרנטיבה, על דרך בה לא יתפטרו ובכל זאת יתקיים עימם משא ומתן הוגן.
מה שחשוב לי להבהיר הוא ששמירה על הסדר אינה דבר קדוש. דווקא בגלל הרתיעה שלנו מאנרכיה – ואכן, הדרישה לפתוח הסכם חתום והסיכון של חוסר היכולת של בתי חולים לתפקד הוא דבר אנרכי למדי – חשוב מאוד לזהות שכללי המשחק הוכתבו על ידי פקידי משרד האוצר בתוקף הכוח העצום שיש להם. כללי משחק אמנם יוצרים סדר אבל על חשבון מי הסדר הזה? ואם הסדר הוא גם לא ראוי וגם מוכתב על ידי הצד החזק יתכן והדבר הנכון הוא להפר את הסדר. ידעו נא הכול – בעלי הכוח ואלו שנפגעים מהם – כאשר הסדר הקיים אינו צודק וכאשר הוא מבוסס על שיתוף פעולה מצד מי שנפגע ממנו הרי שהוא ניצב על כרעי תרנגולת. כל שעל הצד החלש כביכול לעשות הוא להפסיק ולשתף פעולה והסדר יקרוס.
נכון לאתמול אנשי הממשלה נוקטים בשלוש טקטיקות עיקריות:
שלילת הלגיטימיות של ההתפטרות – דוברי הממשלה מזהירים שוב ושוב מאנרכיה.
הפחדה – איום על המתמחים המתפטרים בביזיון בית המשפט ומנגד שליחת הודעות פיטורים לרופאים שמסומנים כמנהיגי המאבק.
הכפשות – הרופאים מעוניינים רק בכסף, הם קיבלו הסכם מצוין, עיני המתמחים במרכז הארץ צרה בהטבות שקיבלו הרופאים בפירפריה.
את עניין הלגיטימיות הסברתי למעלה. באשר להפחדה – מדובר באמצעי לחץ אפקטיבי מאוד במצבים רגילים וכמעט חסר תועלת אחרי שמתקבלת ההחלטה להפסיק ולשתף פעולה. הרופאים כבר לקחו בחשבון הכל – לא רק את הסנקציות של הממשלה אלא בעיקר את המשמעות של הפגיעה בטיפול הרפואי שניתן לחולים – ועל יונה כידוע לא מאיימים ביין. להיפך, אנו רואים איך המשך הכוחניות הממשלתית רק מלכד את שורות הרופאים: עוד רופאים מתפטרים, אחרים שובתים ויש גם גיבוי מצד ההנהלות של בתי החולים.
ההכפשות נועדו כמובן להשפיע על דעת הקהל. אפשר לקוות שהן לא יצליחו. אבל אין לזלזל בקרב על דעת הקהל. וכאן נשאלת השאלה למה לא נשמע קולם של אנשי "המחאה החברתית"? למה נאלמו דום כל אותם דוברים רהוטים שידעו להפריח סיסמאות ודרישות וטענות לממשלה "האנטי חברתית"? אמירה שלהם בזכות הרופאים או אפילו נגד חזיון העיוועים בו לא מניחים לאנשים להתפטר הייתה יכולה להיות חיזוק משמעותי למאבק הזה. השתיקה לעומת זאת, לא רק מציירת את המחאה ואנשיה כלא רלבנטיים אלא אף מהווה פספוס של הזדמנות ליצור כאן שינוי. והרי יצירת שינוי הייתה אמורה להיות המטרה של המחאה לא?
אפרופו קיר ברזל ותורת המשחקים, הממשלה נוהגת על פי העקרונות הללו גם מול הפלסטינים וגם במאבק על (צמצום) הדמוקרטיה. מרוב זעזוע (מוצדק, מוצדק) מגל החקיקה הנוכחי – החל בעצירת המימון לארגוני זכויות אדם ועד לפוליטיזציה של בחירת השופטים לבית המשפט העליון – השמאל שוכח להכיר בכך שיריביו מימין עובדים בצורה חכמה ומתוך תכנון קפדני. לניסוח החוקים קדם כנראה ניתוח מדוקדק – ומוצלח! – של נקודות התורפה של השמאל ושל הדרכים לנצל אותן:
לצורך "חוק גרוניס" היה צריך לזהות שביטול מגבלת הגיל תאפשר לו להתמנות לנשיא. הצעות החוק למיסוי תרומות של ממשלות זרות לעמותות הצריך להבחין בהבדל בין מקורות המימון של עמותות שמאל וימין.
הודות לתכנון אסטרטגי מוצלח הימין מנצל את כוחו על מנת לשנות את כללי המשחק וליצור כאן סדר חדש שיחזק אותו עוד יותר. ומאחר שהסדר הזה אינו נשען על שיתוף פעולה של השמאל, לא עומדת בפנינו האפשרות לשבש את הסדר הזה על ידי אי שיתוף פעולה עימו. כדי לערער את ההגמוניה של הימין נצטרך לעבוד קשה יותר. עלינו לנתח את נקודות התורפה של הימין ולתכנן תכנית פעולה ארוכת טווח על מנת לנצל אותן לטובתנו. יש לקוות שהשמאל אכן יפעל בכיוון הזה ולא יסתפק בקריאות השבר בדבר קץ הדמוקרטיה.
לגבי מאבק הרופאים, מסכים לגמרי.
קמו קבוצה של צעירים שנמאס להם מן ההסדר הקיים שהוא עד היום כמעין חוק טבע ומתקוממים.
מקווה מאוד עבורם שהמערכת תישבר לפניהם.
לגבי בחירת השופטים לעליון, אני באמת ובתמים לא מצליח להבין את השמאל.
כיום הועדה מוטה בצורה מוחלטת והתוצאה היא שהנבחרים הם מאותה קבוצה, מאותו מילייה.
מה רע ששופטים מכל המגזרים – ראויים כמובן! – יוכלו להגיע להיות שופטים בבית המשפט העליון?
האם החכמה והיושר נמצאים רק בצד/מגזר אחד בודד?
זעקות הקוזאק הנגזל מוזרות לי ,בעיקר כשהן מגיעות ממי שאמורים כביכול להיות בעד ליבראליזם ושוויון. אלא אם נגדיר שרק נבחרי קבוצה מסויימת ראויים להיות שופטים בעליון אבל אז בוא ונקרא לילד בשמו ולא נתייפיף.
אני מסכים שהן "חוק גרוניס" והן החקיקה לגבי הנציגים מלשכת עורכי הדין הם לא בהכרח חוקים רעים. האחרון אפילו נשמע די הגיוני (לאוזניים הלא מבינות שלי). יש בעיה רצינית בכך שהחוקים הללו נחקקים לא כי הם ראויים אלא כי הם מקדמים שופטים שנוחים לקואליציה.
איני יודע אם זעקות השבר הן מוגזמות. מה שאני חושש ממנו הוא שהן באות במקום פעולה אפקטיבית.
על סוגיית בית המשפט העליון אני מהרהר הרבה. עוד אין לי עמדה מגובשת.
בית המשפט העליון בהרכבו הנוכחי לא מייצג את רוב העם. הקואליציה לעומת זאת, כנראה שכן מייצגת אותו, ולכן זה מתוקף תפקידה להפעיל מדינה על אותם הערכים שבעבורם היא נקבעה. במובן הזה, הגיוני יהיה להחליף את הרכב השופטים בעליון מאחר ונראה כי הערכים שהוא מייצג באמת לא מתאימים למרבית מצביעי הליכוד, ישראל ביתנו ואולי אף מצביעי קדימה.
מצד שני, בית המשפט העליון ובאופן כללי הרשות השופטת בישראל, מחוייבת לשמור על זכויות אדם ועל כבוד האדם כערך שאותה אפילו מגילת העצמאות כה מקדשת. את התפקיד הזה, ההרכב הנוכחי אכן ממלא. (הביקורת שלי הפוכה, אגב. לדעתי הוא נוהג בעדינות יתרה.)
להכניס שופטים ממגזרים שונים לבית המשפט העליון זה באמת חשוב, ואם אין נציגות של מגזרים מסוימים, אולי כדאי להסיק מזה מסקנות ולבדוק כיצד ניתן לתקן את המצב. עם זאת, הפיכת השיח המשפטי לכזה שמונע מאידיאולוגיה זה דבר פסול – אין זה מקומו של שופט לפסוק על פי השקפותיו הפוליטיות כי אם על פי החוק אותו הוא מייצג.
אולי, באמת, צריך לעשות את ההפרדה בין חוסר סיפוק של הממשלה (והעם) מהרכב השופטים ובין חוסר הסכמה שלהם עם הערכים אותם הם מייצגים, ובמקרה כזה, אולי יש לשנות את הערכים – חוקי היסוד. במקרה הזה אני רק יכול לקוות שהשופטים יחליטו לעזוב את משכן הצדק מבלי דחיפות קואליציוניות שכאלו.
זוהי דעתי, בכל אופן.
נקווה לטוב…
(דניאל)
תודה דניאל,
אני חותם על רוב מה שאמרת. בסופו של דבר השאלה היא מה אנו עושים כדי לצבור כוח ולהחליף את השלטון.
לפחות דבר אחד טוב יצמח לנו מ"טיהור" בית המשפט העליון. לא נצטרך להמשיך לשמוע את החרפות של אלו שטוענים שבית המשפט לא מייצג את העם.
כן.
אני תוהה באמת, מזה אומר לצבור כוח ולהחליף את השלטון. מאוד קל לזרוע פחד וכעס אצל אנשים אבל קשה ללמד ולהצביע על נתונים ומקרים שמערערים להם את האגו הלאומי, ולעיתים גם האישי.
צריך להשתלט על החינוך 🙂 אך גם פה מדובר בשינוי לתווך הארוך. קשה לנחש מה יקרה העשורים הקרובים בחברה הזו.
מאוד יכול להיות שאתה צודק (שקל לזרוע פחד וקשה לאנשים להקשיב למידע שמציג את הצד שלהם באור שלילי) אבל אני לא רוצה לקבל את זה. הטענה הזו – שיש בה כאמור הגיון – התקבעה כמין אקסיומה ויש לזה המון השלכות שליליות:
1) יאוש מהיכולת להשפיע ובעקבות כך התנכרות לחברה שליבה גס כל כך
2) ניסיון להשפיע על ידי זריעת פחד – פאשיסטים וכו' (לאן נעלם המתנחבלים הישן והטוב?)
התוצאה הכי גרועה של האקסיומה הזו היא שבמקום לעצור ולבדוק מה לשנות בהתנהלות שלנו כדי להצליח ולהשפיע אנחנו עלולים להגיד – חוסר ההצלחה שלנו הוא בגלל שקל להפחיד אנשים ואף אחד לא רוצה לשמוע את המידע שאנחנו מביאים.
בשורה התחתונה צריך באמת להגיד מה הם הדברים שיביאו להתחזקות המחנה שלנו. יש כל מיני כיוונים ראויים אבל אני באמת לא לגמרי יודע וזו הזדמנות להמליץ על הבלוג החדש של נחי אלון nahialon.wordpress.com.
מה שעצוב זה שהרופאים יכולים להרשות זאת לעצמם כי יש להם כוח. במובן הזה הם לא קבוצה מוחלשת שהתקוממה ולא בטוח כמה אפשר ללמוד מזה.
מכאן נובעת היהירות הגדולה שלהם ונקווה שלא יגלו שהם טועים. מי שמתפטר בכאילו בערב שבת, שלא יתפלא לגלות שהוא מפוטר באמת בשבת.
שלוש טעויות טל:
זה בכלל לא עצוב שהרופאים יכולים להרשות לעצמם להיאבק. להיפך, כשאי אפשר להיאבק זה עצוב.
טעות שניה – גם קבוצות מוחלשות יכולות להיאבק. השחורים באמריקה, האתיופים בפתח תקוה (כתבתי עליהם ברשימה הקודמת) ועוד ועוד.
טעות שלישית – הרופאים מוכנים שיפטרו אותם. הסברתי ברשימה הקודמת שמאבק של אי שיתוף פעולה מצריך שינוי תודעתי. נראה שהשינוי הזה התרחש כבר אצל רופאים רבים. בכל מקרה, כשיוצאים למאבק תמיד צריך לקחת בחשבון את האפשרות של הפסד. כל עוד נמשיך לשפוט מאבקים לפי הקריטריון האם הצליחו או לא, נישאר גם כבולים לחוקים של תורת המשחקים. החוקים האלו כתובים נגדנו.
מה שמשמח הוא שלכולנו יש עכשיו הזדמנות ללמוד מהם. יש לנו כוח ואם לא נתבייש להשתמש בו אז אולי תהיה כאן חברה צודקת יותר
נכון. גם כל אלו שציינת יכולים להאבק, אבל מאבק הרופאים לא דומה בדבר למאבק השחורים באמריקה. עצם ההשוואה שעלולה להתקבל מאופן הניסוח שלך (ואניח שתכחיש שהתכוונת, ואאמין לך) היא מקוממת.
הרופאים הם אחת האוכלוסיות החזקות ביותר בארץ, הם יודעים או חושבים שלא ניתן לוותר עליהם וזה מה שמאפשר להם להאבק – באפשרותם לשבש בקלות רבה את חייהם של כל אזרחי המדינה והם מאמינים שהם מחזיקים את הממשלה במקום רגיש (מטאפורית). זה דבר שהעובדים הסוציאלים למשל לא יכולים לעשות (באותה הקלות).
המאבק שלהם, גם אם מוצדק, הוא מאבק יהיר של בעלי כוח וכל ניסיון להציג אותו באור שונה הוא טעות והטעייה.
נכון, לא צריך לרחם על הרופאים הם ממש לא "מסכנים". אם המעמד והכוח שלהם עזרו להם להעיז וללכת עד הסוף – מה טוב.
אני בטוח שהרופאים הם לא טלית שכולה תכלת. מן הסתם יש בקרבם אנשים יהירים. אבל אני לא רואה יהירות במאבק הזה. הם הודיעו עוד לפני חתימת ההסכם שהם מתנגדים לו. ובכל זאת נחתם הסכם שתוקפו לתשע שנים. זה הרי בלתי נתפס. יותר מכך, אני לא חושב ש-350 רופאים קמים ומתפטרים מתוך "תחושה של כוח". בעיני מדובר כאן באקט אותנתי של אנשים שלא מוכנים שיצפצפו עליהם, שלא מוכנים שהבעיות של המערכת לא יקבלו מענה ושכן מוכנים לשלם מחיר.
ולגבי העובדים הסוציאלים – אני בהחלט חולק עלייך. למה העובדים הסוציאלים לא יכולים להתפטר? הם יכולים גם יכולים ואנחנו תלויים בהם לא פחות מכפי שאנו תלויים ברופאים. לא היינו שורדים שבוע אחד בלי עובדים סוציאלים. אני מקווה שהעו"סים לומדים עכשיו מהרופאים איך נכון לנהוג ושבפעם הבאה לא יסכימו שיכופפו אותם.
אתה מנסה למסמס את הטיעון שלי – המאבק שלהם מוצדק. ההסכם מחפיר. כשם שמאבק העובדים הסוציאלים מוצדק והמורות וכל קבוצה אחרת במדינה.
ההבדל הוא שרק לרופאים יש כוח משמעותי שהם יכולים להפעיל על הממשלה. העניין הוא לא שישנם רופאים יהירים (ובטוח שישנם), אלא שהמאבק נעשה מתוך עמדה של כוח ויהירות. לדעתי ההתפטרות ההמונית דווקא כן מראה על תחושה של כוח – הרושם שלי דומה למה שתיארה בייניש, ולתחושתי זו היתה אמורה להיות התפטרות בכאילו שיצאה קצת משליטה.
לא נורא, בכל זאת יש להם מספיק כוח ובטח לא יאונה להם כל רע, מי שירצה יחזור בתנאים משופרים וגם אם לא, הם יתגברו.
לגבי העובדים הסוציאליים – ראה כיצד הסתיימה המחאה האחרונה שלהם – בהסכם מחפיר לא פחות מזה של הרופאים. שביתת עובדים סוציאלים לא מזיזה לאף אחד, לא תדמיתית ולא פרקטית – כי היא משפיעה לפחות בתפיסה רק על אוכלוסיות חלשות.
יתכן שבעתיד גם הרפואה הציבורית תתפס כמשהו שרלוונטי רק לאוכלוסיות מוחלשות ואז יאבדו גם הרופאים את הכוח.
מתנצל טל – זו לא הכוונה שלי (למסמס) ותודה שאת (אתה?) מגלה סבלנות.
מסתבר שגם השביתה של הרופאים לא הזיזה – לפחות לא לאוצר. לכן הרופאים מתפטרים. חבל שהעו"סים לא התפטרו גם. מה שאני מנסה להצביע עליו בתגובה הקודמת הוא שלעו"סים יש אותו כוח כמו הרופאים: לו הם היו מתפטרים, מי שחושב שהעו"סים זה רק בשביל אוכלוסיות "חלשות" היה מגלה איך החיים נהיים פחות ופחות יפים עם כל יום שעובר.
סביר מאוד שהיותם של הרופאים "אליטה" הקלה עליהם להחליט לעשות את הצעד הזה. אני מנחש שבלי האויירה של המחאה החברתית בקיץ גם הרופאים לא היו מעזים להתפטר.
עכשיו, אחרי שהרופאים מראים לנו את הדרך זה יכול להיות יותר קל גם לקבוצות חלשות יותר – למשל העו"סים – להבין שהן אינן צריכות לשתף פעולה עם העקשנות של האוצר. בדיוק לזה אני מתכוון כשאני כותב "ללמוד מהרופאים".
כאן היתה ההפתעתה המסויימת – סיכה בבלון היהירות. נתניהו פתאום אומר שאפשר להביא רופאים מהודו…
אין לדעת איך זה יסתיים, אבל בכל זאת, אינני מסכים שיש להם אותו הכוח. שנים של שביתות מראות – שביתת רופאים לרוב מסתיימת מהר מאוד, שביתות של עו"סים או פסיכולוגים פשוט לא מעניינת אף אחד.
אם להתפטר זה הצעד החדש? לא יודע. אולי. נראה איך זה יסתיים.